Bedrijfsnoodplan (BNP)
Een incident bij een bedrijf kan zich uiten in lichamelijk letsel, schade aan bouwwerken of apparatuur en emissie naar het milieu. Het kan leiden tot langdurige uitval van (productie)capaciteit, verloren gaan van voorraad of infrastructuur en financiële claims. Het is voor de continuïteit van de bedrijfsvoering belangrijk om goed voorbereid zijn op calamiteiten.
Voor wat betreft het aspect arbeidsveiligheid is een bedrijfsnoodplan niet vrijblijvend: Artikel 15 Arbowet verplicht werkgevers tot het inschakelen van deskundige bijstand op het gebied van bedrijfshulpverlening. Ook in het Besluit bouwwerken leefomgeving staan voorschriften die onder meer gaan over vluchten bij brand en het beschikbaar hebben van een ontruimingsplan.
Het BNP is een draaiboek waarmee de organisatie aantoont welke risico’s en scenario’s voor het bedrijf zijn uitgewerkt en hoe dat in de praktijk functioneert. Het is een praktisch uitwerking daarvan met middelen die de BHV-organisatie ter beschikking moet hebben, hoe vaak er wordt geoefend, wie er in de BHV-organisatie zitten tot en met de locatie van de verzamelplaats bij een calamiteit.
Een bedrijfsnoodplan moet voldoen aan NEN 8112:2017. In het bedrijfsnoodplan is uitgewerkt wat de bouwkundige, installatietechnische en organisatorische situatie is, welke risico’s daarbij een rol spelen, welke risico scenario’s daarbij denkbaar zijn en welke typen voorbereiding nodig zijn om een eventuele calamiteit te kunnen managen.
Onze dienstverlening bestaat uit het adviseren van de bedrijfsleiding, het opstellen van documenten, het opleiden en trainen van medewerkers tot en met het begeleiden van oefeningen.
Veiligheid & Arbo
Bekijk ook onze andere diensten en ontdek wat wij voor u kunnen betekenen.